Handpan Do

A handpanről

A handpan egy ütős dallamhangszer, ami fémből készült és kézzel játszható. Az idiofon hangszerek családjába tartozik, ami egyszerűsítve annyit jelent, hogy önmaga rugalmas és szilárd testével és a benne levő levegő együttes rezgésével hoz létre hangot.

Két egymással összeragasztott vagy ponthegesztett nitridált acél gömbszeletből áll. A tetején nyolc vagy kilenc - de manapság egyre több - hangmezővel és a közepén egy dudorral a dinggel találkozhatunk. Az alján szintén egyre gyakrabban előfordulhatnak hangmezők, alap esetben csak egy ökölnyi nagyságú kerek nyílás található.

A feltalálók, akik egy Svájci házaspár, a 2000-es évek elején készítették az első ilyen hangszereket, a stíldob (steelpan) hangszerből és sok más hangszerek tanulmányozásával jutottak el a handpan formájához és megfelelő méreteihez. Céljuk a hangszer megalkotásával nem az volt, hogy professzionális zenészeknek építsenek hangszert. Ők arra törekedtek, hogy a hangszerrel játszani felszabadulást jelentsen a követelmények alól, és csak a zenei élvezetet szolgálja minden különösebb gondolkodás nélkül. Az általuk készített hangszereket nevezik Hang-nak, aminek sajnos nincs köze a magyar hang szóhoz. A Hang a berni német „kéz” szóból ered.

Handpan óra közben